Jak co roku w Aix, w pierwszą niedzielę września, mają miejsce obchody Święta Calisson.
Co to są calissony?
To popularne prowansalskie słodycze
zrobione z cukru, migdałów i kandyzowanego melonu, przypominają w smaku
marcepan. Produkowane od XV w są specjalnością Aix-en-Provence.
Tego dnia w mieście miało miejsce kilka wydarzeń. Najpierw były animacje
muzyczne i kulinarne, następnie pokaz tańców prowansalskich, a na końcu wyruszyła procesja pod kościół Saint Jean de Malte by poświęcić trzy
nowe dzwony. W tym roku obchodzono XVIII edycję tego wydarzenia.
W 1998 ponad 50 tys ludzi było obecnych na głównej ulicy miasta Cours Mirebeau, by uczcić zrobienie największego calisson na świecie. Miał on 206 kg i wykonali go cukiernicy z Pâtissiers de la Coupo Santo du Pays d’Aix et le GAPA (Groupement des Artisans du Pays d’Aix).
Na zdjęciu poniżej tradycyjne słodycze z Aix, czyli po lewej nugat a po prawej calissony.
ja tu niedawno o pieczonych kasztanach, a to o niebo lepsze ;)
ReplyDeleteAch jak ja uwielbiam te francuskie Fetes de n'importe quoi;) Są rewelacyjni w tym w swoim świętowaniu, celebrowaniu, pokazywaniu wszystkim swoich wielkich i małych wspaniałości.
ReplyDeletepozdrawiam z Lyonu:)
Great photos!!! Nice !!!!!
ReplyDeleteAngela Donava
http://www.lookbooks.fr